Hallon och hallonodling

Våra egna sorter

Här finns information om de sorter som vi bevarat, och de vi själva tagit fram.
Risarp. När vi fick fram någon egen sort av hallon eller vinbär, som efter flera års testning visat sig vara bättre än vad som förut fanns på marknaden, kallade vi den Risarp. Risarp är namnet på "byn" där vi bor, Risarp i Harplinge, 3 km från samhället.

Våra egna sorter:

Risarp Dessert. (Veten x Preussen 1977) är ett hallon som har en mycket hög avkastning, den är som Veten men smaken är bättre och den är härdigare och friskare med stabila skott. Den är smakmässigt mycket lik Schönemann, (Lloyd George x Preussen) som togs fram i Stuttgardt på 1950-talet, men avkastningen är betydligt högre hos Risarp Dessert. Den är också härdigare och friskare, men överdriven gödsling minskar härdigheten. Växtsättet liknar Veten, men den är något högre, friskare och härdigare.

Risarp Dessert har klarat provning vid Nordvikskolan i Härnösandstrakten. Den är framtagen för ekologisk odling och tål ej stora givor av handelsgödsel.

Tyvärr har plantskolorna i en följd av år - utan vår vetskap - sålt Risarp Dessert som Veten:"För den sorten känner folk till". Numera säljs diverse andra sorter från kontinenten som " Veten", vi har provat och funnit dålig vinterhärdighet och svag arom.

Gul Risarp Dessert. 2002 tog Herbert tillvara ett gult hallon, en mutation av Risarp Dessert. Sorten har samma egenskaper som Risarp Dessert, men den är inte fullt så söt som andra gula hallon.

Framtagningen av Risarp Dessert var inte så arbetskrävande. Av frösådden Veten x Preusen hittade jag ingen som jag tyckte om. De var för mycket syrliga, särskillt de gula, som kom ur samma sådd. När jag hittade en självsådd planta under en Rododendronbuske i vår trädgård plöjde jag upp allt det andra. Nu hade jag en välsmakande sort som ersatte den småfruktiga Veten x vildhallon, som jag haft tidigare. Lloyd George har säkert den bästa aromen av alla sorter, och Preussen är den mest sålda sorten i vårt land, så det väl inte så konstigt om jag tror att Risarp Dessert skulle kunna vara en dominerande sort?

Mormorshallon hittades då jag blev ombedd att bortforsla röjning på gården Rosenlund i Harplinge. Sorten har inte kunnat identifieras, men trädgården sköttes på 1920-talet av Arvid Strömblad. Mormorshallon är rikbärande och mycket välsmakande. Bären, som är nästan lika stora som Preussen, kan skördas under lång tid på högsommaren.

Splont Explorer. I Laholm fann Ingeborg en mycket tidig och god sort, den kom ursprunglgen från England på sent 1920-tal genom trädgårdsmästare Nyberg. Namnet Splont Explorer hade bevarats av framlidne Karl Alfredsson, som hade den i trädgården. Många välsmakande vackra bär. En sort som börjar bära tidigt på sommaren samtidigt som Lloyd George.

Allgold Risarp. Allgold kom på 1970-talet från kontinenten genom Göran Erlandsson från Hallstahammar. Då hann den inte mogna, men genom mitt urval i 35 år kan den nu skördas som hösthallon från slutet av augusti. Vi har lyckats bra, och nu när tidigheten är stabil som hösthallon och remonterande, kallar vi den Allgold Risarp. Sorten möglar inte i regnväder som Fullgold gjorde. Nu slår sorten ut alla andra gula, med sina stora söta bär och höga avkastning, om det är våra Allgold. För många andra "Allgold" har kommit i omlopp i handeln (även röda "Allgold"!).

I modernare sorter har man numera korsat in underarter till Robus Idaeus, vilket medfört att den gamla fina aromen saknas. Bären har istället blivit fastare och behåller sin form i kartong eller djupfrysning.

Att behålla de gamla sorterna är nödvändigt för aromens skull. De är ett omistligt kulturarv.

Varför heter det Risarp hit och dit? Jo Herbert har svårt att komma ihåg namn och då ska det mesta handla om Risarp.

Hur fick vi fram plantorna innan de gick att köpas hos oss? Jo, det var inte bara att gå ut och gräva i något hallonland, så enkelt var det inte. Allt vårt utgångsmaterial odlades fram från moderplantor som varit på Alnarp för testning och rensning. Besiktningen skedde hos Jordbruksverket och kostar oss en hel del pengar. Vi förökade genom uppskuren klump, kallar Herbert det, en egen metod som han har uppfunnit. Svårt att beskriva, han kan inte förklara det själv, men som tur är skötte han den delen. Vi tog hand om de små plantorna och satte dem i småkrukor och sedan när rötterna utvecklades planterades de i större krukor. Det var krukstorlek 1,3 l. som vi levererade i. Då blev plantorna lika stora när de levereras, de trivdes och var i bra kondition!

Övrigt från oss:

Risarp Svart vinbär togs fram i slutet av 1970-talet från Öjebyn och Risager 21 (en dansk sort med sötare bär än Öjebyn). Små självsådda plantor, ca. 1000 st., tillvaratogs och studerades. De som liknade båda föräldrarna (Öjebyn & Risager 21) valdes ut. Ca. 100 st. planterades ut på rad med en rad mjöldaggs- och filtrostinfekterade Silvergeister bredvid. De flesta plantorna blev ej infekterade. Då valde vi ut en rikbärande, upprätt växande buske med söta bär. 4 st. sticklingsplantor tog vi med till virologen i Alnarp - de var friska. Den har visat sig bäst i test vid SLU i Uppsala. även vid provsmakning.

Har "Risarp" fått stora uppsvällda knoppar (gallkvalster) under senvintern-våren? Då kan det vara Öjebyn, en sort som plantskolorna ibland säljer under namnet Risarp. Eventuellt angripna knoppar på Risarp är små och fåtaliga. Om Risarp har fått kvalster, har busken varit för tät med vätlighet under också. Risarp brukar bli frisk igen med rejäl beskärning, genomluftning. Kvalster har svårt att få fäste på små, kompakta knoppar, som på Risarp.

Vi hänvisar till Koloniträdgården nr 1 2008. Fritidsodlingens Riksförbund FOR försöksodlar svarta vinbär. En artikel av Solveig Sidblad och Göran Svanfeldt med rubrik: Titania, Risarp, bästa köp på sidan 17. Hos Risarp är det mest sötman som framhålles, och samtidigt extremt motståndskraftig mot vinbärsgallkvalster. Risarp mognar i slutet av juli då den också bör plockas. Zetas plantskola vill helst ha Risarp när det gäller sortval till försäljning.

De Gröna är vår grönfruktiga sort. Under framtagningen av Risarp Svart vinbär valde vi ut De Gröna från tre grönfruktiga plantor. Det är en sort som bara blir hälften så stor som Risarp, så den får plats överallt i trädgården om man vill ha något som smakar gott och t.ex.dekorera tårtor med.

Båda vinbärssorterna kräver grengallring för bärens utveckling.
Herbert
Copyright © 2003-2024 Crucial Point AB