Hallon och hallonodling

Historik om vår odling

Herbert och Ingeborg Arvidsson
Herbert och Ingeborg Arvidsson
Förr kunde man ta vara på frukt och bär som odlades, nu köper man färdig vara och är nöjd om man inte har provat något annat.

Under 70-talet var vi först i Halland med självplock av svarta vinbär, sorten var då Brödtorp - goda bär med hängande grenar. Risager x Öjeby blev sorten Risarp, som gjorde att svarta vinbär åter fick sin populäritet. Många ändrade uppfattning om att svarta vinbär inte var goda.

Många Stockholmare, som hade sina sommarställen här på västkusten, kom tillbaka varje år och tyckte att det var jätteroligt. Vi har många roliga minnen från den tiden. Recept till saft, sylt och marmelad hade jag skrivit och satt upp, så många passade på att skriva av och ta med hem.

Så blev det mer och mer en övergång till plantskoleverksamhet med hallon, som är hantverk från delning av moderplantans rötter, krukstorlek bestäms av hur stort rotskottet är; oftast började vi med små krukor som sedan planteras om, innan den såldes i 2-literskrukor. Ingenting växte ute på marken, moderplantorna stod i 10-12 liters spannar med hål i botten. Krävde ständigt tillsyn under varma sommardagar och fick inte torka ut. Herbert blandade själv jordblandningen på traktorflaket. Det var sand, torv, lera, mineraler och en massa annat. Plantorna blev jämna och fina för leverans eftersom vi hela tiden skötte om dem och planterar om när det behövdes.

Det var slitsamt men vi har varit stolta över våra hallonplantor!

Ingeborg och Herbert Arvidsson
Copyright © 2003-2024 Crucial Point AB