Hallon och hallonodling

Ingeborgs Hörna

2015

5 december

Om några veckor blir det jul igen och nu är det roligt att förbereda med pepparkaksbak, julstök och jag njuter av att det blir så mysigt i huset. Jag njuter i fulla drag och är så tacksam för att bo just här och ser fram emot många lyckliga dagar. Saknaden efter Herbert känns inte så smärtsam då jag har så mycket här som vi skapat tillsammans och alla minnen. Vår största rikedom är alla våra barn, barnbarn och även barnbarnsbarn finns kvar med nedärvda gener som alltid kommer att finnas kvar när vi är borta.

Ha en bra advent och härliga helgdagar fria från all stress!

Hälsar
Ingeborg

24 oktober

Längesedan sist jag satt med datorn och aktualiserade vår fina hemsida som lever vidare trots allt tack vare Mats, WEB-mannen bakom det hela.

Jag roar mig med allt möjligt utomhus. Det har ju varit många sköna dagar men idag är det lite råkallt ute annars hade jag fortsatt med det som gjordes igår. Alla träd som Herbert planterat under årens lopp växer och trivs med att få gallrat i närheten så jag har full sysselsättning.

Föregående lördag var det 100-års jubileum på Halmstad Sjukhus, det var öppet hus och man kunde ta del av utvecklingen under många år. Mycket folk trängdes runt montrar, föreläsningar och rundvandring på huset. Jag hade skrivit ett sammandrag av mina erfarenheter som anställd på sjukhuset och det resulterade i en stor affisch som fanns med. Jag är oerhört tacksam för alla år som ligger bakom och det är många minnen som finns kvar. Roligt att få vara med och träffa massor med personal som jag lärt känna. Att infektionskliniken är en jättebra klinik för både personal och dem som hamnar där kan jag verkligen göra reklam för - tack för alla goda minnen.

Nu slutar jag för den här gången.

Varma hälsningar till er alla,
Ingeborg

9 september

Nu är det exakt ett år sedan jag körde till sjukhuset med Herbert, som så många gånger tidigare. Varken han eller jag visste då att den här gången kom han inte hem igen. Veckorna som följde blev jobbiga för både honom och hela familjen, men kunde inte blivit blivit bättre för hans del då han fick den hjälp han behövde för sina svåra smärtor. Som familj finns ett stort tomrum men vi är stolta över vad han gjorde medan han levde och blir hågkommen för. Nu lever jag ett bra liv här och trivs med att bo kvar i den miljö som blev de sista 12 åren tillsammans.

Herbert hade nog ingen aning om hur mycket allt skulle växa runt huset, jag har jobbat med att klippa ner grenar som vill ränna iväg alldeles för högt. Det är ingen svårighet att fylla dagarna med olika saker, jag trivs med att gilla läget och inte ha en massa måsten hela tiden. Skönt så nu har jag också ägnat datorn lite uppmärlsamhet.

Hoppas att webmaster hinner fixa de här raderna som en liten hälsning ifrån mig till er alla.
Ingeborg

25 juli

Här kommer lite information om vad som är viktigt med hemsidan som vår web-master oavlönat jobbar med när jag hör av mig, så fort han kan och har tid.

Det är jättebra med alla som skriver något inlägg i gästboken, det får mig att kolla datorn lite oftare. Tack! Hoppas att det blir fler överraskingar.

Nu börjar mina hallonplantor att komma med de första mogna bären, men det är ovanligt sent i år. Risarp svarta vinbär kan jag börja med när som helst om jag vill koka svart vinbärssaft eller göra gele av dem. De första hallon som mognar är Splont Explorer som vi fick från Laholm och som visat sig vara en jättebra sort på alla sätt och vis. Sorten Meeker ligger därefter i mognadsgrad men är en mycket odlingsvärd sort. Deutschland och Ottosson Preussen vinner när det gäller hur höga de blir. Någon skriver i de senaste inläggen i Gästboken att de blir 4 m höga skott och det stämmer med både de nämnda sorterna och Mormorshallon som vi får binda ner om man inte vill stå på stege.

Här kommer jag att ha sysselsättning ett bra tag framöver och får lägga allt annat åt sidan. Nu får alla planer om framtiden och vad som kommer att hända ligga på is, jag tar vara på dagen som är och njuter av att bara finnas till och leva just här i denna miljö som ger lugn och harmoni om man tar vara på nuet och inte göra sig en massa onödiga bekymmer, det har jag inte tid med.

Ute är det regn på gång men det avskräcker nog inte folk som besöker Lions Loppmarknad på Hansagård här i Harplinge som börjar om någon timme, det blir långt att gå när alla bilar ska få plats att parker på åkrarna. Jag kanske hittar fina flaskor och burkar till min saft- och sylt- och marmeladtillverkning som snart kommer i gång.

Måste ge ett litet tips också. Jag tror att det är viktigt att man inte ska klippa ner de höga skotten som ger de bästa och finaste bären i topparna. Sedan får man inga fina resultat om man tror att bara det är en massa uppväxande tätt växande plantor som ska ge skörd, det är Herberts kloka råd om avstånd och så vidare som gäller.

Hälsningar till er alla från Ingeborg

5 juni

Dagen före Svenska flaggans dag som också i år kommer att firas på Hallandsgården i Halmstad. Det var en stor dag för Herbert när han förra året fick ta emot en förtjänstplakett för det arbete som han lagt ner där. Jag har varit dit idag och blev jätteglad över att det har planterats ett träd - HERBERTS TRÄD - ett äppelträd Röd Melba, Minnesträd över Herbert Arvidsson 1936-2014. Vilken fin uppskattning! Tusen tack till Joakim som planterat trädet och Bengtssons plantskola som leverat. Jag är stolt över vad Herbert har åstadkommit och som blir till glädje för många.

Jag trivs med att kunna bo kvar här där hela naturen är något av ett paradis med alla träd, blommor och alla fåglar som håller mig sällskap. Det går bara inte att jämföra med något annat ställe på jordklotet, här finns plats för vila och rekreation, så jag har det bra på alla sätt och vis.

Nu ska jag sätta fart och pyssla om min omgivning utanför husknuten. Att bara ta en dag i sänder räcker och det funkar, jag har lärt mig en hel del som jag har nytta av. Det ser ut att bli ett bra bärår. Hallonplantorna har vuxit på höjden och jag har försökt binda ner dem med snöre till något så när möjlig höjd (utan att de bryts sönder) för att kunna plocka.

Ha det gott i sommarvärmen!
Jag återkommer med mitt säsongsarbete med bären.

Hälsningar
Ingeborg

1 maj

Nu är våren verkligen här på allvar och allting grönskar som vackrast. Bokarnas torra löv trängs undan för de nya skira bladen och Lärkträden som sett ut som vissna julgranar under vintern grönskar. Ja det är en underbar tid då hela naturen visar allt vackert.

Får jag komma med lite reklam för kyrkogården i Harplinge? Det är en plats som borde motivera många till ett besök då det finns så mycket att uppleva där, både av stillhet och skönhet. Kan tävla med botaniska trädgårdar på grund av sin utformning.

Hemsidan finns ju kvar med allt som handlar om hallon, men är kanske inte tillräcklig med informationen om att vi inte har hallonplantor att sälja. Det var ju bara så länge Herbert orkade som vi kunde ha något till eventuella köpare. Nu är det bara jag som kan plocka bär till sommaren, och jag hoppas att det blir lagom mycket att ta vara på. I källaren är det en hel del saft kvar som inte har gått åt, kom hit och provsmaka! Jag gillar att dela med mig till släkt och vänner.

Nu ska jag ut och se vad som ska fixas. Kanske hälsa på andparet som trivs i näckrosdammen, rensa ris bland lärkplanteringarna eller bara promenera runt ägorna. Alltid träffar man någon

Hälsningar
Ingeborg

13 mars

13 mars, fredag dessutom, nu gäller det att inte vara rädd och skrockfull.

Solen gör sitt bästa för att väcka hela naturen till livs och ger livsglädje. Det är mängder av snödroppar i backen som har blommat länge nu, det har aldrig varit så många förut. Jag roar mig med att flytta undan ris i skogen för att lättare kunna gå utan att bryta benen, såga grenar och göra fint. Bra sysselsättning ända till man snubblar på något som ligger i vägen. Jag trivs med utelivet och klockan går jättefort, Herbert brukar säga att det inte behövs all städning i markerna men jag mår bra av att hålla ordning så mycket jag kan. Alla träd som planterats under årens lopp vill jag ska få utrymme och bli som en fin ömgivning. Jag har inga planer på att överge platsen här, det är så lugnt och fridfullt, tänk att få tillgång till frisk luft , fågelsång och rofylld natur alldeles gratis.

Det gladde mig att hitta ett nytt inlägg på hemsidans gästbok, hoppas att fler skriver så måste jag ju hinna kolla datorn lite oftare.

Jag har en hel del hallonplantor som måste få nya stöd eftersom de bara växer så högt, få se hur jag klarar det, man måste ha ordentligt förankrat i backen. Att få hallon att plocka i sommar är ju viktigt även om det inte har minskat så mycket på hyllorna i källaren. Jag funderar i bland på att sätta i gång med en liten servering med nybakta bullar kaffe och saft för alla som promenerar genom våra ägor. Provsmak av äkta hallon som jag hoppas inte ska sakna Herbert för mycket utan att jag blir godkänd, en hel del har jag ju i alla fall hört under årens lopp.

Nu har gravstenen kommit på plats och den passar bra som minne av honom.där finns sädesax, korset och solen med. Saknaden är något som alltid kommer att finnas men han har det mycket bättre nu.

Nu slutar jag med en varm hälsning till alla som läser de här raderna från världens ända alltså Skogsbrynet..

Ingeborg

22 januari

Här är det fortfarande plusgrader och barmark. Det är skönt att inte behöva skotta snö och att kunna vara ute och jobba med både det ena och det andra. Jag behöver inte sakna sysselsättning.

Saknar Herbert naturligtvis, men livet går vidare och jag känner en lättnad över att han inte behöver lida. Han kommer aldrig att bli bortglömd, varken av oss som familj eller alla som vi träffat och lärt känna under årens lopp. Vår hemsida kan vara en bidragande länk då den innehåller mycket av vad man behöver veta om hallon. Nu finns det inga plantor att hämta hos oss, så det är inget jag kan göra till den som tror att det går bara går att beställa via nätet.

Jag vill gärna ha respons på vad som hänt med plantor som kommit via oss. SKRIV i gästboken, den är värdefull för mig och ett bra verktyg. Gärna minnen av Herbert som blev en erkänd person på många sätt, både bland vanligt folk och kunniga trädgårdsmänniskor. Vi har träffat många under årens lopp.

Nu slutar jag med en önskan om att vår Webmaster i Stockholm kan använda det här på bästa sätt.

Hälsningar
Ingeborg

2 januari

Är det någon som fortfarande letar sig fram till Hallonsidan? Då kommer några rader från världens ände som jag brukar säga att Skogsbrynet ligger i.

Idag skulle det bli stormbyar här på västkusten men det blev inte så farligt, visserligen svajade träden en hel del men det resulterade i avbrutna grenar och kvistar som jag får städa upp. Morgondagen kanske avslöjar mer, men jag gillar att vara ute och jobba i naturen.

Livet med Herbert har gjort mig smittad av hans omvårdnad av naturen och jag är mån om att bevara hans alla träd som planterats under många år och som nu är stora och resliga: bok, lind ek och lärk m.m. Har man planterat ett träd har man inte levt förgäves sägs det.

Jag har haft en skön jul här med massor av jultrevnad och tomtefint i alla vrår. Det kändes så viktigt för mig att julen skulle bli värdefull och fin även om inte Herbert var med, och då var det viktigt för mig att det verkligen blev en bra jul. Visst kan det kännas tomt, men jag är så tacksam att han har kämpat färdigt och inte lider mer.

Ett nytt år börjar med förhoppningen om att det blir ett bra år. Jag är så glad att bo här, lugnet och stillheten betyder så mycket. Nu kan jag ju också börja med allt som kliar i fingrarna: porslinsmålning, symaskin som väntar på att vara igång samt en hel del annat som har få stå tillbaka. Nu har jag ju tid att göra som jag vill, men jag är så hemmakär att det dröjer nog innan jag åker längre än till Halmstad, alltså 2.4mil. Tur att jag har körkort eftersom det är en bit till Harplinge också.

Nu slutar jag med en varm hälsning till alla som vill läsa det här.

Ingeborg
© Ingeborg Arvidsson
Copyright © 2003-2024 Crucial Point AB