Hallon och hallonodling

Ingeborgs Hörna

2008

27 december

Snart är det här året till ända och vi står med ett nytt år framför oss och undrar vad det ska innebära. Vad kommer vi att ha kvar av hemsidan och hur ska den i så fall se ut?

Herbert mår ju jättebra efter sin knäledsoperation för snart en månad sedan, efter den första veckan hemma har livsandarna återvänt och han har fullt göra med att ränna runt och kolla allt i skogen. Han klättrar på väggarna om han inte får vara ute.

Det är ju en hel del som inte gäller med hemsidans information nu, då Herbert inte kommer att leverera mer än den enda vårleveransen till Zetas och sedan inte skicka iväg fler plantor. När jag lyckats få honom att intressera sig lite för vad som står på hemsidan så kanske den blir bättre uppdaterad. Jag tror han lider av någon allergi mot datorn och håller sig på behörigt avstånd från den.

Vädret idag är grått och disigt men juldagen var en strålande solig dag, plusgrader med härliga promenader. Nu använder Herbert inte kryckorna, men jag tyckte han skulle ta stavarna med sig i alla fall när han försvann för en stund sedan. Att ha en mobil på fickan är ju absolut inte något som han "behöver", men som kanske andra tycker är en nödvändighet för säkerhets skull.

Nu önskar vi i alla fall våra besökare på vår hemsida en god fortsättning och ett gott nytt år 2009!

Hälsningar
Ingeborg

24 november

En månad exaxt till julafton och här har vintern slagit till med ca 9 minusgrader som lägst, men det kan ju räcka för oss som inte är så vana vid kylan. Lite snötäckt på marken men ingen risk för snöskottning ännu, som tur är.

Herbert har mycket att stå i nu eftersom han ska in på operation nästa måndag, sedan blir det lite lugnare med all vedhuggning och skogsbruk i vinter. Vi ser fram emot att han ska slippa ha mer besvär av sitt onda knä. Med hjälp av ortopedens resurser och en ny knäled blir livet säkert mycket enklare och han kan fortsätta fullfölja alla sina planer.

Vi har i allafall förberett julen med att hugga gran i eftermiddag, om det skulle bli mer snö är den redan framtagen. En försmak av julen att kunna tända levande ljus som lyser upp mörkret så här framåt kvällen. Vi eldar gärna i vår kamin, det blir en skön värme i hela huset. Det är väldigt mysigt i vårt lilla röda hus.

Idag hittade vi ett fågelbord till småfåglarna, det var rödmålat med vita knutar, fåglarna har redan invigt och godkänt det. Solrosfrö serveras och brukar gå åt en hel del under vintern.

Vi skriver mer om hur allting ordnar sig med både det ena och det andra,
till dess våra varma hälsningar från Skogsbrynet!

3 november

Här har vi nu fått kyla och vinter, men det händer en hel del i alla fall.

Alla djur verkar trivas i närheten och nu har vi fyra älgar som återkommer gång på gång och äter äpplen på våra träd. Vi har sett dem kvällstid när vi varit borta, och de står på vägen bara 50 m från huset. Händer att de bara flyttar sig in i buskarna så vi kan köra fram med bilen. Det har ju varit älgjakt, och då är det ju säkrare att hålla till nära oss som inte jagar dem. Igår morse syntes tydligt var de legat eftersom det var rimfrost runt omkring på marken. Ja, de får gärna käka äpplen tycker Herbert, bara alla ny planterade lövträd får vara i fred! Nu har vi fullt snärj med att sätta upp nät runt för att skydda dem från att bli älgskadade.

Herbert stressar, det är bara en månad kvar till operation och byte av den gamla slitna knäleden. Sedan blir det nog full fart igen frampå vårsidan. Vi kanske ska satsa på nya projekt: kaffestuga med våfflor och hallonsylt - kolla älgar och lodjur och skön avkoppling med vandringar i vår sköna omgivning, runt i skogarna och bergsknallarna på höjderna. Vad tycks, låter det bra? Lugn och ro och massor av fågelsång, vi kanske hinner njuta lite själva också... Ja, det blir nog i allafall inga problem att få tiden att gå.

Vi hoppas att få vara en tillgång för alla som vill ha goda hallon också i fortsättningen, med att behålla hemsidan som en resursbank. Det finns ju inte så mycket skrivet om hallon för övrigt.

Hälsningar
Ingeborg

10 oktober

Nu vet vi lite mer om framtiden efter Herberts besök på orto-pedmottagningen häromdagen. Det blir operation och byte av en knäled som doktorn förstod inte var mycket att gå omkring med. En doktor som tog sig tid med att informera om hur det kan kännas efteråt och hur viktigt det är med träning osv. Känns jätteskönt att Herbert äntligen har insett att det är nödvändigt med operation, men han gillade inte att doktorn sa att han var handikappad på grund av knät. Ja, vi hänvisade ju inte till vår hemsida där det kanske framgår att vi inte sitter inomhus och bara tittar på varandra...

Herbert har nu gett Zetas en bekräftelse på att den sista leveransen blir till våren, och tackat för ett gott samarbete under trettio års tid. Sedan blir det bara våra strökunder som får tillgång till våra plantor. Nu väntar allt jobb som ska göras så att han kan ta det lugnt efter operationen, så jag har inga problem med att få dagarna att gå.

Nu vet alla våra läsare vad som gäller.

Ha det bra och hör gärna av er till oss. Vi kollar gärna gästboken och gläds över nya inlägg!

Hälsningar
Ingeborg

6 oktober

Solen skiner idag och det är väl en bra början efter allt regn som räcker och blir över. Gårdagen gav översvämning i vår källare på grund av massor med vatten som forsade i bäckarna uppifrån berget. Närmare Harplinge står stora vattenmassor på åkrarna och bildar våtmarker. I hålan där våra näckrosor växer syntes inte ett spår av dem igår eftermiddag, men idag hade vattnet sjunkit undan. Jag hade planer på att kolla in våra tranbär ute i kärret, men avstod, det var för mycket vatten och man får ha respekt för att ge sig ut ensam på torvmossarna. Vår stora vattenhåla fick besök av en lokatt för några veckor sedan, en jättetass syntes tydligt i sanden och fick Hallandspostens reporter att komma på besök, det fanns också fler tassavtryck som vi hittade. Det finns många djur som gillar våra marker. Skogens konung älgen har börjat äta på våra äppelträd, som tur är bara de som skulle varit tänkta som grundstammar till att ympa på. Han får gärna ta de sura äpplena, bara han inte hittar de övriga. Fåglarna har tagit för sig av Aroma, där fick vi bara hackade äpplen, vilka finsmakare, sorten åkerö och Lobo har också blivit en favoriter hos dem. Ja vi har i allafall sällskap av massor med djur, som är rätt så trevligt sällskap, och så är det så lugnt och skönt här.

Som det ser ut är det många som kollar hemsidan, och det gläder oss särskilt när någon skriver i gästboken. Hade vi haft en i beredskap på plats här hade vi kunnat få en hel del som minne efter alla som letat sig hit för att köpa våra plantor. Om någon försökt på egen hand har det nog varit svårt att komma rätt. Vi hörde just idag att det gavs fel information om var Risarp finns på Eniros karta. Bättre att få information från oss, bara ring!

Vi skickar gärna plantor, men posten tar bra betalt, hör av er på telefon om ni är angelägna. Det är ont om hallonplantor på marknaden, och det är inte många svenskodlade plantor som säljs.

Nu på onsdag den 8 oktober ska Herbert träffa en ortopedläkare för bedömning av det onda knät, så då får vi nog lite bättre koll på framtidsperspektivet, vad som är möjligt eller inte. Jag har svårt att tänka mig att köra honom runt i rullstol när han ska ut och plantera sina nya träd i skogen (han har redan beställt en del till våren!). Med en ny knäprotes kanske hallonplantskolan vaknar till liv igen, annars påstår han ju att han lägger ner verksamheten till våren då Zetas har fått resterande hallonplantor. Frågan är hur blir det med hemsidan. Synd att skrota all information, även om inte det ser ut som det har gjort på våra bilder med alla hallonplantor.

Vi hör av oss igen, när vi har något nytt att berätta.

Hälsningar
Ingeborg

11 augusti

Äntligen är det över med alla sommarhallon och det känns skönt. Ja det finns ju en del annat som har börjat komma i gång i stället, vi har skördat svarthallon som vi fick för något år sedan för att prova. Förra året väckte de inte några större förhoppningar hos oss, men i år är det massor av bär och dessutom saftiga och goda. En trevlig överraskning!

Våra äppelträd dignar av frukt, så det blir en hel del som vi gärna tar hand om, men det dröjer ju ännu ett tag. Både älg och rådjur brukar hjälpa till, allrahelst när älgjakten börjar, de känner sig trygga hos oss eftersom Herbert inte är någon jägare.

Vädret håller oss med regn så det räcker, men också lite sol emellanåt. Vad gör Herbert annars, jo fixar och donar i skogen, kör hem ved och gör vägförbättringar på vår mark. Alltid något som måste göras, bäst om det går med hjälp av cykeln som är hans bästa fortskaffningsmedel, men det går ju inte så bra ute i skogen. Hans onda knä är nog tacksam, för att han äntligen har accepterat att kunna gå med på en operation framöver. Hittintills har hallonplantorna styrt hans liv, men nu börjar han tänka om, och det är bra. Vi hoppas att kunna leva ett bra liv framöver men i lugnare takt och att ändå inte ha tråkigt.

Roligt att så många kollar vår hemsida, vi ser att det är besök dagligen med stigande siffror.

Sensommarhälsning
Ingeborg vid datorn
och Herbert (som just har stängt tv:n)

24 juli

Varmaste dagen på länge! Skönt att inte tillbringa hela dagen med att plocka hallon, utan att det börjar bli lite mer lagom för att inte bli urless på alla bär. Det har blivit en del del att kånka ner för trappan till källaren, jag känner mig som en riktig gammaldags husmor. Tur att det blev lite grundläggande kunskaper i ungdomen på "Kastrullplugget" i Stockholm, alltså Hushållstekniska på Västmannagatan. På den tiden visste jag ju inte att jag skulle ägna all ledig tid åt att hjälpa till med alla hallonplantor i framtiden, men så blev det i allafall.

Det har säkert varit många på stranden idag och lugnt inne i Halmstad, det bara vimlar av turister som gör staŽn osäker. Vi tycker att det är så lugnt och skönt här och vi har ju havet året runt i närheten, 9 km bort, så vi kan hitta dit senare. En klar fördel att bo i Halmstads närhet och ett bra dragplåster för barn och barnbarn på sommaren, och naturligvis för hela familjerna. Vi får nog försöka få lite mer svängrum i huset allt eftersom barnbarnen behöver större utrymme när de kommer hit.

Vi har hallonplantor kvar till Zetas, för senare leverans. Som tur är inte massor, och en del kunder letar sig hit och köper och har ju också chansen att få provsmaka våra goda hallon. Även om Herbert säger att han inte ska fortsätta som förut, så kommer inte våra plantor att helt försvinna men bli en nerbantad framtagning nästa år. Det har jag hört varje år...

Nu börjar det bli svalare på kvällen, så jag får väl ut och göra lite nytta innan knotten gör att vi går in frivilligt.

Ha en bra fortsättning på sommaren
önskar Ingeborg

13 juli

Nu är hallonbuskarna fulla med mogna bär som pockar på vårt intresse och visar sig överträffa allt vi har haft på många år. Vi tillbringade hela eftermiddagen med att bara plocka hallon och det blev ca 30 lit, som snart hamnade i frysen. Herbert hjälpte till med plockningen och det var nog tur för mig. Hallonsaft finns redan på flaska och svarta vinbär Risarp har också blivit god rårörd saft av. Gissa vad som blir fritidssysslan de närmaste veckorna, inte så svårt tror jag...

Hälsningar Ingeborg
och Herbert (som sitter bredvid)

4 juli

Nu måste jag skriva och tala om vad som kan vara aktuellt för tillfället, så här på kvällen finns det mer chans att datorn får lite sällskap.

Vilken tur att min födelsedag blev av i tid, annars hade det inte blivit något kalas med hembakat bröd, 7 sorters kakor och hemmagjorda gräddtårtor med jordgubbar. Vi hade jättetrevligt med våra bästa vänner och en del av barn och barnbarn. Resten av familjens medlemmar kommer senare när semestern tillåter dem att resa, då blir det hallonsaft och tårta med hallon.

I tisdags skickade vi 550 hallonplantor till Zetas, så det räcker väl till några i allafall som varit på jakt efter våra plantor. Det är faktiskt skönt att inte behöva prestera så stora antal som förr, och hinna njuta av att det är sommar. Nu kan jag få plocka mina bär på dagen och inte som förut på kvällen efter allt planteringsjobb. Förra året körde Herbert vartannatårsskörd på plantorna som vi har vid huset, alltså han klippte ner alla skott och det blev ingen bärskörd där förra året. Jag fick ont om bär med andra ord, men nu kan jag se att det inte var så tokigt i allafall. Buskarna dignar av hallon och jag kan nog plocka hur mycket som helst. Att sälja bären, nej det är inget som jag tänker göra, är alldeles för stor egoist. Det är ju min enda lön i företaget, så det blir ingen försälning. Oj vad goda bären är, hoppas värmen inte skadar dem i år, det får gärna regna en hel del mellan varven.

Nu får jag sluta annars blir det synd om vår Webmaster som tar hand om att det hamnar på hemsidan. Ha en skön sommar önskar vi i hallonbuskarna i Risarp!

4 juni

Nu kommer lite info om vad som är aktuellt.

Vi hoppas att det snart blir regn, efter en hel månad med bara 2 mm totalt sedan 1 maj. Torkan har gått hårt åt alla småplantorna, och försenat omkrukning, så nästa lev till Zetas blir i juli månad som först. Som läget är nu vet vi inte hur mycket det totala antalet blir, vi har fått sortera bort det mesta. Herbert försöker med alla medel att se till att inte allt blir förstört. Hallon på friland har klarat sig bra utan vattning, och jag har förhoppningar om att kunna plocka en hel del bär. I matkällaren finns bara 3 flaskor hallonsaft kvar och får bara tas fram vid högtidligare tillfällen och som reklam för den goda rårörda hallonsaften. Uppskattade presenter när det behövs, med fina flaskor inköpta på second hand t.ex. Vi hoppas att det blir en normal sommar, men med kortare regnperioder när det behövs.

Vi hörs!
Hälsar Ingeborg
och Herbert
(som är ute och målar, så det ska bli fint när vi får besök av barn och barnbarn som längtar efter hallon)

20 maj

Kall natt med lite frost, alla blommor slokar nu på morgon men repar sig fram på dagen. Det har gått sakta med tillväxten på hallonplantorna som ska levereras så småningom. Det har varit så torrt, först igår kom lite regn. Mer behövs för att småplantorna ska komma igång ordentligt.

Trädgårdsmässa på Wapnö nu till helgen, där vi kommer att finnas med, då får det gärna vara fint väder.

Hälsningar
Ingeborg

30 april

Valborgsmässoafton i Skogsbrynet 2008.

Här har vi nog mer sommar nu efter senaste veckans framsteg i naturen, med sol och värme. Grönskan på träden bara fanns där efter någon dag och körsbärsträden står i sin vackraste blomning just nu. Blommorna kommer mer och mer, vitsippor i backar överallt, men alla tillflöden i bäckarna har avtagit eftersom det är torrt i markerna nu. Herbert får vattna på de nysatta lådorna med plantor, det behövs regn för att allting ska sätta fart och grönska ordentligt.

Vi har planterat sorter i spannar för att kunna bedöma bären i sommar och kunna bedöma deras utveckling. Det är viktigt för oss att hålla koll hela tiden så vi vet att ingenting händer med vårt plantmaterial. Många frågar efter våra plantor på sina vanliga trädgårdsbutiker och får svaret att vi har slutat. Det stämmer inte, men uppstod efter artikeln i DN för några år sedan då Herbert trodde att han inte skulle komma igen i jobbet med sina älskade hallon. Som en gammal smålänning som inte ger upp i första taget finns vi med ännu ett år i allafall. Fortfarande är det bara Zetas som kommer att sälja våra plantor och vi rekommenderar alla som kan att besöka deras fina anläggning.

Vi får många frågor på telefon om hallon och vi rekommenderar att läs på i första hand på olika frågor på vår hemsida. Nästa alternativ är www.Odla.nu som också får en del hallonfrågor som Skogsbrynet svarar på bland, i mån av tid. Ha en fortsatt skön tid framöver!

Hälsar Ingeborg och Herbert

15 april

Här kommer senaste nytt från Skogsbrynet.

Nu har den första leveransen till Zetas kommit iväg via vår grossist. Vi är tacksamma för att han vill hämta trots att det inte är så stora kvantiteter som förr om åren. Nu var det ca 400 hallonplantor i kruka som vidarebefodrades, plantorna kommer till Sthlm idag eller i morgon. Vi vet att det inte räcker långt, men i juni kommer den nya förökningen att finnas.

Snart dags att börja kruka in uppväxande små skott från lådorna med rötter. Låter säkert mystiskt, men det är ju så Herbert förökar. Mycket hantverk innan det blir en salufärdig planta. Hur många plantor det blir vet vi inget om ännu, men det blir bara Zetas som får också i fortsättningen. Det är många som söker efter våra plantor på olika försäljningsställen, men vi säljer bara till Zetas. Annars kommer nog det mesta från Holland, de säljs som barrot i 5-pack och är billigare än inkrukat material.

Hälsningar
Ingeborg

8 april

Idag är det varken snö eller solsken som gäller, bara allmänt trist gråväder. Vi skulle börja göra i ordning hallonplantorna som har övervintrat hos oss, och som Zetas beställt, men Herbert konstaterade att det var för kallt att stå i växthuset. Så vi väntar på att solen ska visa sig, då går det genst lättare. Mer information om våra leveranser till Zetas kommer senare.

Vi har inga sysselsättningsproblem, det har varit mest skogen som har bett oss jobb om dagarna nu när allt timmer och massaved har körts ut för avhämtning. Herbert har planterat skogslönn, bok och björk, roligt att kunna återplantera nya träd. Han trivs med att ha egen skog att sköta. Rådjur och älgar vill vi helst slippa, de får söka sin mat någon annanstans. Många lökar och vårblommor har kommit igång trots en massa snö i påskhelgen. Spännande för varje dag att se våren göra sitt intåg på allvar.

Kul att hitta ett nytt inlägg på vårt Forum häromdagen, det kanske kan bli fler framöver!

Hälsningar
Ingeborg
och Herbert (som är ute och jobbar just nu)

21 Mars

Här kommer en liten påskhälsning ifrån oss. Tittar vi ut genom fönstret så är det snöflingor i mängd nu på Långfredagens förmiddag. Jag har aldrig fotograferat botaniska tulpaner i snö tidigare men den bilden lyckades jag fånga i går, blåsipporna och alla andra blommor som har börjat blomma ligger under snön nu. Med vinterdäcken borttagna från bilen får vi lugnt stanna hemma och ha det skönt.

En riktigt god fortsättning på helgen önskar vi er alla!
Ingeborg och Herbert

2 Mars

En liten rapport om vad vi gör eller inte gör, så här när vi inte vet om det är snö på gång eller varmare dagar och sol som gäller.

Herbert upptäckte att trädpionen, som han trodde hade dött, lever och kommer igen och det var ju glädjande. Kanske står den på fel plats eftersom den fryser ner varje vinter, den måste få en annan växtplats!

Kalla vinternätter som vi har haft en del av har gått illa åt sorten Meeker, vilken är frostkänslig framför de andra sorterna av hallonen. Synd, för den tillhör min favorit när det gäller att plocka hallon då det alltid blir mängder av bär.

Igår plockade vi undan allt löv som skyddat moderplantorna i växthuset, och ställde ut dem för att få både regn och bättre dagsljus. Herbert har börjat förökningen genom att skära sönder rotklumpen och lägga dem i lådor med lite kompost i botten. Så småningom kommer det upp små plantor som sedan ska i krukor för tillväxt, och till försäljning fram på försommaren. Hoppas att allt ska gå bra.

Om 2 veckor fyller Herbert 72 år. Tur att det är på en söndag så han hinner äta födelsedagstårta, naturligtvis med hallon på även om de kommer från frysen.

Nu har vi tagit av vinterdäcken på bilen, de har inte behövts den här vintern. Få se om det blir snö och halt så vi ångrar oss. Vi kan njuta av krokus, blåsippor, snödroppar och mycket annat som kommit igång, men det är ju inte bra med en mild vinter som lockar fram en del växter som borde fått lite lugn och ro tills vidare.

Vi önskar alla lycka till med allt som börjar grönska och påminna om den sommar som kommer.

Ha det bra hälsar Ingeborg och Herbert (som tar det lugnt idag)

12 januari

Ja, nu har det ju gått en månad sedan sist (nästan i alla fall). Normalt borde det vara en massa snö att skotta, och is att halka omkring på, men vart tog vintern vägen? Det finns en hel del som grönskar. Julrosorna är jättefina, en stor planta har mörklila blommor, en mer röd variant har blommat över, men också de vita storblommiga är på gång. Snödropparna har också börjat blomma. Herbert är nog en hel del bekymrad över att det kan bli bakslag när det inte blivit någon vintervila för växterna.

I kväll ska vi till Hallands trädgårdsförenings årsmöte, vi hoppas att det ska bli fler som vill jobba med projektet på Länsmuseets Hallandsgården på Galgberget i Halmstad. Där ska det anläggas en gammaldags trädgård. Vi var några stycken som började med att gräva och sätta en del förra våren, Gunnel Carlsson var ju med och planterade första äppelträdet och bidrog även med ytterligare bidrag. Herbert har ju planterat ett 10-tal av våra gamla hallonsorter, så det blir ju något av en genbank där. Han vill att alla besökare på Hallandsgården ska få en chans att smaka riktiga hallon, det är en väl besökt plats året runt. Marken har ju inte varit brukad på många år, så det krävs en hel del för att få igång en bra jordkultur och inte bara sätta i ogräs. En 1700-tals köksträdgård går inte att framställa med några maskiner till hjälp, på den tiden var det ju bara handkraft som gällde. Herbert är ju smålänning med all envishet i generna och går in för sin uppgift, men det behövs fler personer med styrka i armar och uthållighet för ett bra resultat.

Vi vill gärna marknadsföra Halmstad som ett bra sommarmål. Här finns mycket att uppleva. Havet först och främst och det vackra landskapet. Närheten till Ullared kan ju också motivera några att besöka (om man vill trängas med folk). Det går nog att spara en hel del av reskassan när man handlar där. Alltså, välkomna till Halland!

Vi tror att det ändå blir en riktig vår och sommar framöver, trots att vi inte haft en riktig vinter.

Hälsningar
Ingeborg

16 januari 2008

Ett nytt år har börjat och hur kommer det att bli för oss. Ja vad vi kan se så blir det väl som det har varit de sista åren, vi har förhoppningar om att få vara friska och hålla i gång med våra hallonplantor. Alla som vill komma på besök i Skogsbrynet för att få tag på våra plantor hälsar vi välkomna!

Vi hoppas att den kommande sommaren ska bli mer lämpad för att hallonen ska få visa vad de går för, och hur de nyare Mormorshallonen kommer att uppföra sig. Vi kände inte igen dem som vi fick hem efter virusrensning och testning, var det allt regnande och brist på sol som var orsaken? Herbert har sina funderingar och vi skulle gärna vilja veta hur Mormorshallon, som har sålts på olika ställen i landet, uppför sig. Tänk om vi kunde få veta - är det ingen som kan svara? Vi vill ha nöjda kunder och att ingen ska känna sig lurad, och vill gärna att få vårt Forum att bli en diskussionsplats där alla kan tycka till.

Herbert kommer i alla fall att hålla mig med full sysselsättning så snart det blir dags att börja med de nya plantorna i vår, även om antalet sorter begränsas. Till dess får jag försöka roa mig med allt som kliar i fingrarna. Vi har inga syssselsättningsproblem här. Herbert trivs bäst med sin vedhuggning, om han inte planterar nya skogsplantor eller flyttar om dem. Så det blir inget av med att ligga på sofflocket, inte det här året heller...

Hälsningar
Ingeborg
© Ingeborg Arvidsson
Copyright © 2003-2024 Crucial Point AB