Hallon och hallonodling

Ingeborgs Hörna

2005

Januari

Årets första rapport
Stormen kom som en överraskning för oss, trots alla väderleksrapporter som vi hört. Det kändes kusligt när orkanvindarna började dåna, plåtar flög omkring och det skallrade i fönsterrutorna. Ett stort under var att växthuset endast drabbades av mindre omfattande skador. I skogen föll ett 30-tal stora granar och tallar, men det är ju bara en liten bagatell mot vad andra har förlorat. Att vara utan el och telefon gick ju också bra, eftersom avbrottet bara varade ett knappt dygn. Ändå befann vi ju oss där orkanvindarna drog fram.

Inför det nya året hoppas vi att kunna möta efterfrågan på hallonplantor, men först till sommaren finns de ute i affärerna. Innan dess ska vi göra vad vi kan för att föröka så mycket som möjligt. Herbert säger att man blir ju inte yngre, men som smålänning och pensionär har han fortfarande ingen tanke på att sluta med hallon.

April

Nu har vi hunnit långt fram på våren, enligt almanackan i alla fall. Vi hoppas bara på att värmen ska infinna sig också nattetid så växtligheten kommer i gång på allvar. Regnet behövs så att tjälen försvinner i marken.

Herbert har jobbat med att dela moderplantorna för att få rotbitar till de nya plantorna, så nu står några hundra lådor med förökningsmaterialet och väntar på att bli nya plantor. Stackars moderplantor tycker jag, men snart växer det nya plantor som ska krukas in och så småningom levereras ut med våra leverantörers försorg.

Tänk om vi visste vart våra plantor tar vägen, men vi hoppas få lite gensvar genom gästbokens tillkomst.

Att det börjar bli vår märks genom att besöken på vår hemsida ökar mer nu på vårkanten. Så vi önskar alla lycka till med att få goda hallon. Läs på om det är något du undrar, vi har nog fått med en hel del odlingsanvisningar nu.

15 April

Vad händer nu i vår del av Sverige Risarp Skogsbrynet den 15 april. Jo här har våren kommit, nyss flög ett par grannar över hustaket, två tranor som har kommit till kärret och flyger till våtmarkerna som anlagts på Plönninges marker. Trevligt med alla fåglar som trivs och underhåller oss med sitt kvitter. Vitsippor blommar i backarna och krokus och alla sorters vårblommande lökar slår ut dag för dag. Mycket spännande eftersom vi har planterat en hel del nya sorters lökar. Bina gläds åt sälgen som blommar.

Vad det gäller de nya hallonskotten börjar de komma i gång i lådorna och snart gäller det att plantera i krukorna hela dagarna. Om någon månad kan de finnas ute i marknaden och de verkar vara efterlängtade. Telefonen ringer och många frågar efter våra plantor. Till alla plantskolor hänvisar vi till våra grossister. Så lovar vi att försöka motsvara efterfrågan på de sorter som vi har funnit vara bäst.

4 Maj

Dags att skriva lite om hur våren framskrider på den här sidan av Sverige, med massor av vitsippor i backarna, nyutspruckna björkar och lärkträd. Vi har äntligen fått lite regn och varmare väder, men än så länge har vi inte kunnat sätta i gång med de nya plantorna. Kyliga nätter och brist på regn har gjort att plantorna är senare än vanligt. Om någon vecka är det bara plantering som gäller från morgon till kväll.

Som vi förstår är det många som letar efter våra hallon, men vi hoppas att det ska finnas ute på plantskolorna i början på juli månad. Enormt många besök på hemsidan visar på att hallon är populära bär och vi hoppas att inte någon ska känna sig lurad om de väljer våra hallon. Än en gång vill vi markera att våra etiketter ska finnas med, på både kruka och planta, när du köper. Annars ring och prata med oss, vi vill gärna veta hur plantorna hanteras efter att de hämtats hos oss.

25 Maj

Äntligen har värmen kommit, och väckt de nya plantorna i sina lådor. Små späda skott som nu planteras i små krukor för en ytterligare omplantering när de har vuxit ut i rotsystemet.

Varför sätter vi inte direkt i den storlek som de ska säljas i (1,3 liters), nej hallonplantorna vill växa till i små krukor först. Det är ju en förökning med rotbitar från moderplantor i spannar.

Vi började i mars med att lägga de uppskurna bitarna i sålådor. Sedan har det inte hänt så mycket förren nu sista veckan, när värmen äntligen kom!

Det är från många håll som man påtalar att det är brist på hallonplantor! Vår nya produktion finns inte i handeln förrän under juli månad! Vi kan redan nu konstatera att efterfrågan är större än vad vi kan tillhandahålla. Det är många återförsäljare som hört av sig, men som vi ej kan lova några plantor. Eftersom vi erkänner ålderns rätt, ser vi att vi måste begränsa arbetstiden! Vi satsar på att hålla kvalité på vad vi säljer, och att vi klarar hanteringen utan anställd arbetskraft.

September

Nu ligger sommaren bakom och den vackra månaden september med sina klara vackra färger har bytt ut sommaren, som mest bestod av mulna och regniga dagar.

Vi har haft fullt göra med att jobba med alla plantorna, fast det i år snabbt tog slut. Herbert har knogat på med sin onda höft, men nu ska han i alla fall opereras, när han får tid från ortopeden. Tidigare har det bara handlat om att han själv inte har tid. Eftersom några nya plantor inte kommer inramlande i sina krukor av sig självt, så får vi se hur det går i fortsättningen.

De flesta moderplantorna har nog hamnat utomlands för förökning, så vi får se vad som kommer att finnas i handeln nästa år, vi kommer inte att ha mer än en bråkdel av tidigare år. Vi har hämtat nya rensade och testade plantor från Virologen på Alnarp, de ser inte mycket ut för världen, men ska efter några år bli vårt nya förökningsmatrial, så vi har i alla fall inte lagt ner helt, som en del rykten säger.

Under sommaren har vi haft många besökare som har kommit hit både med vägbeskrivning från oss och många efter vägen från Harplinge. Våra grannar har varit snälla och hjälpt alla som frågat efter oss till rätta, det är inte lätt att hitta här vid världens ände. Många goda råd har Herbert givit om hur man odlar hallon, men ibland har nog all information inte varit lätt att smälta. Jag brukar hänvisa till hemsidan där finns svar på det mesta om man letar. Vi tackar alla dem som vi träffat och på olika sätt har haft kontakt med, många hörde av sig efter Dagens Nyheters reportage i Bostadsbilagan i början av augusti.

Oktober

Oktober månad, höst på riktigt med allt vad det innebär. Vi är tacksamma för att vi bor just här där hösten avslöjar allt vackert som den kan visa: höstfärger på träden, lysande röda bär på olvon, nypon och rönnbär. Mest fantastiskt är nog de stora flockarna av flyttfåglar som passerar dagligen. Kanadagässen kommer förbi varje dag kl 10 på förmiddagen, då stannar vi till och bara undrar hur många de är just idag. På kvällen är det andra fågelsträck som drar förbi. Så det är inte bara Stockholm-Arlanda som passerar Nyårsåsen, där vi bor strax intill.

Lyckan är väl också att kunna plocka hallon, nu när det är höst. Våra spannar med moderplantor Allgold står i växthuset för att bären ska kunna mogna, där plockar vi varje dag. Än har inte frosten tagit bären. På friland kan vi plocka Zefa Herbsternte, röda hösthallon som smakar hallon, vilket vi saknar på många andra sorter av hösthallon. Dessa plantor har klarat ca 20 år på samma plats och står på genomsläpplig grusjord och trivs bra. Sorten Tulameen är ett sent moget sommarhallon. Bäret är mycket stort och vackert med söt smak. Tyvärr är frostskadorna för många för ekonomisk odling. I år beror mycket på att allting har varit senare än vanligt, och det gäller också att alla hösthallon drabbas.

Herbert ska operera sin höft nu i slutet av månaden och sedan hoppas vi på att alla orosmoln för plantskolans fortsättning är lösta. Säkert är att det blir brist på plantor till våren, vi kommer antagligen att bara sälja i mindre omfattning.

Till alla som har köpt plantor säger vi att ta hand om dem väl och föröka själv så behöver du inte köpa fler. Glöm inte att gödsla och rensa, allt finns på odlingsanvisningar på vår hemsida.

Herbert är fullt sysselsatt med att skriva underlag till en bok som kommer att handla om hallon. En person är tänd på att framställa boken, som säkert ger mer än bara Herberts avhandling. Visste du att det finns massor av olika hallon? Herbert beskriver 63 sorter, åtminstone nämnt om kunskapsmaterial finns i gamla slitna trädgårdsböcker. Bokfloran (se vår länklista) gav flera fina uppslag, jag blev jätteglad för de böcker jag hittade. Mycket mer fanns bl.a. Bertil Billbäcks bok Frukt och bär. Jag tar nog gärna ett besök till vid nästa Stockholmsbesök!

November

Lite aktuella novemberfunderingar... Herbert har opererats för sin onda höft och är mäkta förvånad över att inte ha ont längre. Nu är han på en avdelning för rehabträning, men hoppas att snart vara hemma. På söndag är det ju Fars dag och då måste han vara hemma igen, annars blir det nog ingen tårta med färska hallon på. Feltryck, nej det finns fortfarande hallon att plocka, i växthuset på våra Allgold Risarp, de bär fortfarande samt Lloyod George och Zefa Herbsternte. Lite fantastiskt men inget ovanligt, vattning behövs inte nu, eftersom det är så mycket vatten i marken.

Det har regnat en hel del och är fortfarande dagstemperatur på ca 10*, skönt med tanke på innetemperatur. Vi har möjligheter att elda med ved eftersom vi har skogsmark, men inte byggt huset för vedeldning. Så nu får det duga med oljefyllda element och det går ju bra bara det inte blir strömavbrott. Nu har vi bott här i tre år och tiden har runnit undan med en enorm hastighet. Blir det så när man blir äldre? Vi hoppas att få uppleva många år framöver med krafterna i behåll.

Nu när Herbert inte kunnat vara i full gång under det senaste året, har han ägnat mycket tid vid skrivbordet för att skriva ner allt vad han har för erfarenheter av hallon. Jag skrev ut underlaget igår och det blev 50 tättskrivna A4 ark, då har han bland annat skrivit om lika många hallonsorter. Vi har fått kontakt med två personer som verkligen har förutsättningarna för att det blir en bok som kommer att handla om hallon ur många synvinklar, en som är hallonentusiast, en som rapporterar från sitt hallonland både med möda och förhoppningsvis också glädje över sitt resultat. Herberts del blir också med för den som vill veta allt ,som han kan förmedla.

Vi har träffat många olika personer under årens lopp, som har letat sig hit, många har fått plantor för att prova på just deras växtplats och vi skulle få höra av dem. Det är alltid bra att få svar på hur plantorna klarar sig under andra växtzoner än vi känner till. Lite besvikna är vi att inte få respons, men får man något gratis så kanske det inte är värt något. Nog med negativt, vi har i allafall fått möta många som har gjort mycket för att anstränga sig för att få våra plantor. Det är inte lätt att hitta hit, om man inte har en ordentlig vägbeskrivning.

Vi kommer att även i fortsättningen att finnas med, men med mindre antal plantor, få se var plantskolorna kan få tag i till våren, här finns nog bara för leverans till en av våra äldsta kundkontakter.

Vår gästbok på hemsidan skulle vi gärna hitta fler skrivna rader på, det är inte farligt, vi skickar inga obeställda plantor eller räkningar, men det är väldigt roligt att finna något nytt. Vi ser ju på tittarsiffrorna att många hittar vår hemsida, och har fått höra av många att den är väldigt bra vilket vi tackar vår webbmaster för, som sköter proffsgörat åt oss.

Angående den röda eken som har funnits bild på, så har den varit ännu färgrikare i år, det är ingen Rödek utan en ny variant som har dykt upp hos oss. (få se om den senaste kan komma med på bild).

Nu samlar vi krafter till en ny säsong nästa år och vi är övertygade om att hallon kommer att fortfarande stiga i värde hos många som har upptäckt att hallon inte är jobbiga, varken sura eller jobbiga att hålla ordning på. Vi hoppas att många ska få uppleva smak av de hallon som de minns från den gamla goda tiden då hallon smakade hallon. Till alla våra intresserade hallonkontakter önskar vi lycka till och att vi hör av er eller träffas igen. Varma hälsningar från Herbert och Ingeborg som tjänstgör som sekreterare på datorns personliga anteckningar.

17 nov 2005

Hej igen våra läsare! Bra att vår hemsida fortfarande lockar besökare.

Nu har våra moderplantor av hallonen blivit invintrade i växthuset, vilken tur eftersom det blev vinterkyla med några minusgrader den här natten! Det är rimfrost nu på morgonen, har varit fullmåne i natt och det ser ut som ett julkort med vårt lilla röda hus och vinterlandskap, men utan snö.

Igår kom ett brev från en person, hon undrade om vinterförvaring av Mormorshallon som hon hade på balkongen. Hon hade handlat hos Finsmakarens trädgård Zetas förra året. Jättekul att höra att hon var väldigt nöjd med sin planta, det blev många stora goda bär, duktig odlare. Nu var problemet hur hon skulle dela plantan. Herbert talade om när och hur det skulle göras.

Herbert är hemma nu se'n en vecka och han har varit ute och njutit av att kunna gå utan att ha ont i sin gamla höft. Vi är jätteglada över att operationen gav bra resultat.

Vad jag sysslar med nu när hallonen inte tar en massa tid i anspråk? Jo, det finns en symaskin som har känt sig bortglömd under lång tid och som bara längtat efter att få sällskap, materal finns att ta av: tyger och allt som kan behövas. Det är ju också roligt att hinna måla porslin. Nu har jag också provat att måla på glas och det medför att det kliar i fingrarna. Ingen fara att sysselsättning saknas.

Herbert värnar om våra pelargoner som stod i uterummet där det blir för kallt för dem, nu när det blir minusgrader, så nu ska de också ska få plats i huset. Ja, man har ju konkurrens av mer än hallonen...

Herbert tycker att det här är strunt att läsa om, men det behövs lite annat än bara kunskaper; vardagsfunderingar som inte behöver sparas.

Hälsningar
Ingeborg (och Herbert som rehabiliterar sig med Hallandsposten just nu)

29 december 2005

Just nu har vi snöväder på gång, så det är väldigt likt ett julkort runt vårt hus. Några decimeter snö här gör att det är skönt att vi kan ta hjälp av maskinstation som ligger nära, för att hålla vägarna fria så vi inte blir insnöade. Herbert och jag har hjälpts åt att skotta och sopa runt huset men det blir nog fler insatser innan mörkrets inbrott. Än så länge har vi varmt och skönt och hoppas att vi slipper strömavbrott eftersom vi inte har någon eldstad att elda i. Opraktiskt när vi har egna skogsmarker som skulle kunna ge ved, nu får andra ta hand om det vi gallrar. Herbert har planterat både bok och lärkträd som växer fint ute i markerna.

Vad är det mer för något att förtälja om den här dagen? Jo, det är 43 år sedan vi vigdes i Pingstkyrkan i Sundsvall. På den tiden hade Herbert inte kommit på att han skulle ägna sitt liv åt hallon, då kanske jag hade tänkt efter innan jag svarade ja... Då ville vi sprida evangelium men under årens lopp har det blivit hallon som vi vill få alla att lära sig mer om, och som vi ser att nu får hallon allt större utrymme i människors intresse.

Vad gäller nu till vårens aktiviteter om våra hallon? Herbert har just tagit sig upp för trappan till min svit, det blev första gången efter operationen, så nu börjar det bli sig likt med honom. Vi kommer att föröka det nya materialet som vi hämtat efter virusrensning på Virologen Alnarp. Mormorshallon och Lloyd George är mest angeläget att få flest plantor av, men det blir mest plantor nästföljande år. Alltså blir det väldigt ont om plantor eftersom vi har otroligt lite moderplantor kvar som ska förökas. Eftersom vi ändå är pensionärer tänker vi ta det lite lugnare. Alla är välkomna som vill ha våra plantor, men ring först annars hittar ni inte hit till världens ända.

Vi önskar alla våra hemsidesbesökare ett riktigt Gott nytt år och på återseende!

Ingeborg och Herbert
© Ingeborg Arvidsson
Copyright © 2003-2024 Crucial Point AB