Hallon och hallonodling

Ingeborgs Hörna

2004

Mars

Solen gör allt högre ringar med sitt ljus och värme. Snart börjar upp-styckningen av moderplantorna sen förra året. Än så länge är klumparna täckta med löv, men det är meningen att den nya förökningen ska finnas i växtbutikerna i juni.

Visst ser plantorna små ut, men där finns massor av växtkraft, så när hösten kommer är skotten redan meterhöga. Nästa sommar har du massor av egna goda, nyttiga hallon!

Tveka inte att plantera under semestern, det som odlas i kruka klarar sig fint.

Har du odlat i kärl? Då är snart tid att dela med vass spade om plantorna har många skott. En av delarna sätts tillbaka i porös och välgödslad "jord", som du har köpt och berikat med t.ex. hästgödsel, gammalt löv och lite näckroslera. Glöm sen inte att övergödsla med uppblött hönsgödsel, från kanna utan stril, under växtsäsongen!

April

Moderplantorna har planterats i spannar efter övervintringen i växthuset och står nu ute! Vårat förökningsmaterial väntar på att växa upp ur lådorna, för att sedan krukas in. Än syns inga gröna små skott, men om några veckor börjar inkrukningen. Vi hoppas att allt kommer att gå bra, så att plantskolorna får sina plantor.

Maj

Nu har våren kommit på allvar. Senaste veckan har värmen som vi väntat på infunnit sig och idag, den 3 maj, blev det lite regn också! Båda delarna behövs för att våra hallonplantor ska växa upp, för att krukas in. Det är underbart vackert med Körsbärsblom och Lärkträd i sin skiraste grönska. Massor med Vitsippor och vårblommor. Vi bor här sedan hösten 2002 då huset byggdes, nära till hallonodlingen alltså

Tidernas Trädgård, på Vapnö, blev en ny begivenhet för Halmstad. Mycket folk som besökte mässan. Nära till för oss då Herbert höll föredrag vid två tillfällen. Naturligtvis var det mycket mer, med t.ex. Peter Gaunitz och Simon Irvine som uppskattade föreläsare.

På Lisebergs Trädgårdsdagar, 29/4-2/5, fick Herbert åter berätta om sina hallon för publiken. Det var på Lilla Scenen. Liseberg visade en oerhörd blomprakt i alla sina planteringar, trots regn på vägen till Göteborg fick vi en underbar dag med sol och värme när vi kom dit.

Så nu samlar vi krafter till att sätta igång med årets stora jobb: inkrukningen av alla plantorna.

Juni

Ja, nu är det fullt ös som gäller om vi ska kunna få fram tillräckligt många plantor av våra hallon. Som när de små plantorna sticker upp från lådorna som de blivit lagda i tidigare i vår, gäller det att ta upp dem och plantera i kruka. En del rotbitar är små, andra är lite större. Krukstorleken bestäms av plantans storlek. Så ska de stå några dagar innan vi kan ta ut dem för avhärdning. Sedan kommer vår grossist och hämtar och så smånigom står de i någon plantskola. Tänk om vi visste vart alla plantor har tagit vägen... Vi hoppas att det finns många nöjda hallonägare över hela vårt land. Det har varit lite kallt och torrt så att det har tagit lite längre tid för plantorna att sätta fart, men sommaren är ju lång och det går att plantera våra krukodlade hallon hela växtperioden.
Till sist vad är vackrast av vad vi har kring husknutarna; Finlands vita ros som är underbar, kritvit och gul inne i blomman. Den måste man bara stanna och beundra!

Juli

Vart tog alla sköna sommardagar vägen? Här har varit regn i massor under de sista veckorna i juni. Juli har börjat och vi hoppas på bättre väder både för semesterfirare och våra hallon, som vi längtar efter att få plocka, men det blir mycket senare än vanligt i år. Goda råd från Herbert är att kolla in dina hallonplantor så att inte hallonskottsjukan slår till efter allt regnande. Risken är stor om hallonen står för tätt, ta sekatören och gallra så det blir tillgång för sol och luft att komma in i buskagen. Vi har levererat många plantor och vi hoppas att de har hamnat i trädgårdarna och inte står kvar på något försäljningsställe. Efterfrågan är högst för Mormorshallonshallon, Ottosson Preussen, Allgold och Risarp Dessert, men vi har inte möjlighet att möta all efterfrågan då den är större än tillgången. Det blir nog inget som behöver övervintras i år.

Repris av programmet i Gröna Rum år 2000 kommer den 4 augusti, roligt att våra hallon ännu en gång hamnar i rutan. Efter förra programmet gick telefonen varm och nu har Gunnel Carlsson förberett oss å att samma sak sannolikt händer. Tänk att 4 1/2 minuter kan ge effekt flera år efteråt, många kunder säger att de sett Herbert i tv förra året, men vi brukar påpeka att det var fyra år sedan sist. Inspelningen av programmet förbereddes av middag med vegetarisk ärtsoppa, Gunnel är vegeterian vilket vi inte visste om. Efter ärtsoppan plättar med hallonsylt, naturligvis! Hela gänget gillade husmanskost i all enkelhet vid vårt köksbord. Provsmakning av hallon bestod av djupfrysta bär eftersom deras besök blev i sista veckan av juli och sommaren 2000 mognade alla bär väldigt tidigt eftersom det var rekordvarmt. Lite bär fanns ändå kvar att äta direkt, men för att jämföra alla sorterna måste vi frysa in tidigare. Färska bär direkt från plantan är ändå alltid godast!

Ha tålamod med dina hallon, de mognar, så smånigom, bara värmen återkommer. Nästa gång hoppas jag kunna berätta mer om att vi har fått smaka hallon igen.

September

En tillbakablick på sommaren som har gått
Ingen har väl undgått att det inte blev som man trodde att sommaren skulle bli. Vi brukar inte ha mycket tid att vara på stranden för att bada, men i år har vi tyckt synd om alla som hade semester. Några dagar blev det med riktig sommar, men vi har inte haft några problem med sysselsättning i vilket väder som helst.

Hallon blev det att äta och njuta av så smånigom, men regnet gjorde att en hel del blev förstört. Sorten Meeker blev den som stod emot prövningen mest, den är inte så känd och blir därför inte efterfrågad eftersom ingen har hört talas om den. Bären håller ihop och blev aldrig blöta trots allt regn, och så är smaken mycket god!

Nu är det mest bara moderplantorna kvar, där det förut var massor med plantor. Till tidig vår kommer det att inte att finnas några Mormorshallon. Först efter den nya förökningen, som börjar någon gång i februari med förberedelser, om allt fungerar. Alla sorter är lika värdefulla men alla vill ha Mormorshallon, det är nog namnet som är lätt att komma ihåg.

Programmet i Gröna Rum gav ju efterdyningar med en hel del kunder som letade sig hit eller ringde och efterlyste var plantorna kunde köpas. Nu ska vi se till att resterande plantor tas om hand inför vinterns förvaring. Jo, något gott väntar, bären på moderplantorna av Allgold Risarp som nu börjar mogna, det blir en hel del som vi kan skörda långt fram. Zefa Herbsternte har också bär på gång, så än har vi chansen att plocka färska bär. Lite lön ska man väl ha för jobbet. Vi hoppas på en lång härlig höst, och återkommer kanske inte här med något nytt förrän våren.

Detta hände 2004

Den 24 och 25 april

klockan 12:00 - 14:00
I april i år deltog vi i Tidernas Trädgård, Hallands första träd- gårdsmässa, som blev intressant med många kända föreläsare.

Mässan ägde rum på Wapnö Slott under tiden 23-25 april och anordnades av Klarkullen Evenemang AB. På lördagen och söndagen, den 24 och 25 april mellan 12:00-14:00, berättade Herbert om gammaldags hallonsorter och gav odlingsanvisningar; det gavs också tillfälle att ställa frågor.

Den 2 maj

klockan 14:00
Vi fanns även i år med på trädgårdsmässan Lisebergs trädgårdsdagar där vi höll ett föredrag om hallonodling.

I år ägde mässan rum den 29 april-2 maj och Herbert höll ett föredrag om gammaldags hallonsorter och ekologisk odling. Föredraget hölls på lilla scenen, söndagen den 2 maj klockan 14:00, och det fanns även där tillfälle till en frågestund.

Tack för denna sommar!

Herbert och Ingeborg
© Ingeborg Arvidsson
Copyright © 2003-2024 Crucial Point AB