Hallon och hallonodling

Ingeborgs Hörna

2006

6 februari

Idag är det 6 februari 2006 och det snöar ordentligt, så vi kan sjunga Ja se det snöar, ja se det snöar, det var väl roligt hurra (och så vidare), samtidigt som det blåser och bildar vallar av snö. Det är skönt att ha tak över huvudet! Nu får vi anlita närmaste granne Risarps maskinstation till att ploga så att vi kan ta oss ut med bilen om vi behöver.

Herbert ska på efterkontroll av sin höftoperation nästa vecka, allt har gått bra och jag tillåter inte att han går ut och halkar, för nu har han snart inte tid att vara "sjukskriven"! Fortsättning följer när han får tid efter hallonplantskolans säsong med att operera det vänstra knät som har ställt till det under många år. Alltså hoppas vi att nästa år komma igen med nyproduktion av det nya materialet. Snart 70-årsdag har han inga planer på att trappa ner arbetstakten, så vi kommer att hänga med på marknaden. Som smålänning tar man det inte lugnare så länge som våra plantor efterfrågas från alla håll.

Många efterlyser våra Mormorshallon och var man kan köpa dem? En fråga som inte går att besvara. Vi har totalt 2 st. moderplantor av denna sort, normalt 100-150 st för förökning, så det blir alltså minst sagt stor brist just detta år. Men vi är glada att Elitplantstationen Kristianstad kommer att föröka Mormorshallon till nästa år. Sorten blir Namnskyddad när de saluförs genom dem. Göran Svanfeldt och Elisabeth Nilsson på Elitplantstationen har ombesörjt detta, vilket gläder oss. Så var rädda om alla plantor som du har köpt av oss, vi hoppas att detta år kommer med en bra väderlek som gynnar hallonen. Kanske jag också får plocka svarta vinbär Risarp, förra våren tog frosten blommorna så det blev ingen rårörd svart vinbärssaft Det längtar vi efter att få smaka igen!

Fler av våra sorter som eventuellt kommer att finnas på Elitplantstationen blir RisarpDessert, Ottosson Preussen, Allgold Risarp och vårt Risarp svart vinbär, de ligger på förslag. Den enda som kan hoppas på att få våra plantor i år är Finsmakarens Trädgård ZETAS Kungens kurva Huddinge. Zetas tillhör våra äldsta kunder, som vi gärna hänvisar till.

Så till sist, det kommer nog en vår också 2006!

Ingeborg (vid datorn) och Herbert (som kontrollant av mina funderingar)

16 mars

I dag blir Herbert ett år äldre, alltså 70 år!

Men med tanke på att han är född smålänning har han inga planer på att ligga på latsidan resten av livet. Han börjar krypa ur skinnet med tanke på all snö som ligger kvar och begränsar alla aktiviteter i växthuset med de nya plantorna som ska se dagens ljus. Så länge vårvärmen inte hittar hit händer ingenting, nätterna är ju fortfarande kalla och vi behöver mer plusgrader på dagarna.

Vi har hört av många som frågar efter våra plantor, men vi kan inte lova något eftersom vi vet att det blir väldigt begränsat denna säsong. Kanske blir det sommar direkt i stället för våren som är så efterlängtad av alla. Det räcker inte med att kolla bildarkivet här på datorn av alla bilder av vårblommor i trädgården, vi vill uppleva dem också denna vår. Vitsippor i backarna och bruset av vårfloden från Nyårsåsen och alla flyttfåglar.

Än så länge hoppas vi på våren och vi återkommer så snart vi kommer igång med plantförökningen, men det blir nog fullt upp hela dagarna om vi ska hinna ifatt.

Till dess, på återseende!
Ingeborg

26 april

Äntligen har vi fått värme och det händer en hel del kring husknutarna när alla vårblommor kommit i gång. I skogskanterna blommar vitsipporna nu för fullt och hallonplantorna i trädgården börja grönska förutom alla vårlökar, det gör det spännande att spana in varje ny dag. Tidiga mornar är det en härlig upplevelse att komma ut och njuta av stillheten och all fågelsång. Vi har alltså en underbar plats att bo på som gör att vi trivs jättebra här. En del kunder drabbas av lappsjuka bara vid tanken att bo några kilometer från närmaste samhälle, alltså som i vårt fall Harplinge.

Telefonen börjar gå varm med förfrågningar om hallon, var man får tag i den också vidare. Ett mail från USA frågade om vad vinsyra och natronbensoat kan heta på engelska, en person (Inger) ville göra hallonsaft enligt mitt recept. Orden fanns inte med när jag pluggade en gång i tiden, så det var inte lätt att hjälpa till med. Det är roligt att se att intresset för hallon ständigt ökar och nu börjar plantmarknaden också ta rätt pris på hallonen vilket gläder oss, allrahelst som det är stor brist på plantor just nu. Vi ser ju att det är många besök på hemsidan.

Snart blir det plantor som ska sättas i krukor. Nu står de och växer till i lådorna men snart börjar allvaret. Tyvärr blir det mindre antal i år, nu hoppas vi i alla fall att det räcker till dem som hittar hit till oss. Alla är välkomna! Men ring först för vägbeskrivning och tidpunkt, annars är det inte lätt och vi vill gärna vara på plats.

Varma hälsningar
Ingeborg
(och Herbert som är ute och planterar i trädgården)

23 maj

Är det någon som läser mina rader, annars har ingen märkt att det inte har skrivits så mycket sista tiden.

Vi har haft en period när det inte hände så mycket i plantlådorna, men seŽn kom värmen och det börjar bli små skott som vi har börjat plantera. Eftersom vi har kommit in i en regnperiod nu behöver vi inte tänka på att vattna, det får vi hjälp med ovanifrån. Jobbet med plantorna ser ut att gå lugnt, eftersom de inte växer till så snabbt. Besökare som hittat hit förundras över hur vi planterar, och tror att de små plantorna är frösådda, som vi krukar in. Inte lätt att förstå allt hantverk som ligger bakom varje planta som kommer att bli färdig till försäljning. Liten blir stor, och om några veckor kan vi börja tänka på leverans, men det blir inga stora sändningar. Vi hoppas i alla fall att Zetas Finsmakarens trädgård, ska få vad vi har lovat.

Våren kom ju väldigt snabbt till slut och som alltid är det fantastiskt att uppleva hur det ena efter det andra väcks till liv. Vad det gäller maskrosor och annat ogräs kanske vi inte hade saknat dem, men då blir det ju inga fritidsproblem. Våra besökare är i alla fall väldigt snälla och tycker att vi bor vackert. Alla är välkomna, men ring och få information om hur man hittar hit. Världens ände brukar jag säga, vägen tar slut här. Telefonen fungerar och vi svarar gärna, datorn kan kanske känna sig övergiven ibland, när jag inte kollar om det kommer e-post. Kul att så många hittar vår hemsida, det gläder oss. All ära åt vår Web-master, som fixar allt, annars hade vi inte funnits med på Internet.

Nu skriker plantorna på att jag ska komma ut och se till att de blir planterade!

Hälsningar Ingeborg

28 maj

Morsdag, tänk att jag fick ledigt så vi kunde låta plantorna få lite lugn och ro. Till och med vattningen behövde vi inte bry oss om, det regnade mest hela dagen frånsett någon kort stund med sol.

När jag var på MAXI och handlade, vad ser jag om inte färska hallon från Spanien, 150 gr för 16.90kr, och kunde inte motstå frestelsen att köpa en förpackning. Bären såg fina ut, men jag tänkte som vanligt att de smakar nog inget. Den här gången blev det en överraskning, det smakade sommar och riktiga hallon. Så nu längtar vi efter våra egna hallon, som vi antagligen kan börja plocka i början av juli.

Tro nu inte att vi har långa rader med hallon för självplockning, nej det är bara för vår egen kontroll av bären. Vi hoppas på en bra hallonsäsong, både för våra plantor och alla som har köpt av oss, så att de blir nöjda när de får smaka bären.

Herbert brukar prata om vartannatårsskörd på hallon, men jag brukar inte hålla med honom - man vill ju ha hallon varje år! Nu har vi några rader med Meeker som har varit helt nerskurna i skotten förra sommaren och som nu ger massor med bär, när de mognar så småningom. Här finns ingen hallonskottsjuka, som är finessen med Herberts metod.

Nu kommer jag nog att få en chans till att kunna bjuda på äkta rårörd hallonsaft, som nog är den bästa hallonsaften. Kollar ibland vad som säljs av saft i affärerna, men vad då, hallonsaft består av mycket inblandning av allt annat, så det är nog bara ordet hallon på etiketten...

Nu måste jag jobba, och inte bara skriva - plikten kallar!

Hälsningar Ingeborg

7 juni

Fortfarande tid för eftertanke inför sommaren.

Många hör av sig och vill veta när våra plantor blir färdiga, det går sakta men med bra resultat, men vi vill ha plantorna genomrotade i krukorna innan de ska skickas. Fortfarande är det Zetas trädgård som får merparten. Vi har haft många besökare under veckorna som gått, och vi kommer att ha plantor till dem som söker sig hit.

Vår Gästbok på hemsidan undrar jag om vi ska behålla, det är ju så sällan vi hittar något nytt där. Tänk om ni som köpt våra plantor skriver och berättar om hur ni lyckats eller misslyckats? Att inte så många håller reda på vad plantorna heter är vi vana vid, men det vore ju roligt för oss att få lite respons på hur plantorna trivs i olika landsändar och klimat. Odla hallon mitt i en gräsmatta är nog ett bra sätt att ta död på plantorna, sätta där de gamla plantorna har dött går inte heller, ja det finns nog många sätt att behöva nya plantor. Vi är inte angelägna att få våra kunder att köpa en massa plantor, men vi vill att plantorna ska växa och frodas när de kommer ut på sin växtplats. Vi gör ju så mycket för att de ska må bra hela vägen.

Sedan händer det att jag hittar någon av våra plantor som inte blivit såld på sensommaren, på Plantagen t.ex. Stackars planta tycker jag, och köper med mig den hem. Herbert har som tur förståelse för min svaghet, som tur är blir de flesta plantor sålda innan jag hittar igen dem. Alltså hoppas jag på att höra av er som läsare, och att andra kan få del av era erfarenheter, ni har ju chansen att komma med aktivt med erfarenheter av livet med hallon. Intresset är fortfarande på topp för hallon, det finns med i alla recept i tidningar och reklam. Tack vare det hyser vi ingen oro för att det ska bli mindre med tiden, att folk hittar goda hallon ger mersmak.

Så nu hoppas jag att fler vill vara med och göra hemsidan ännu mer populär som kunskapsbank för alla intresserade!

Med varma hälsningar till er alla som läser detta från Ingeborg

30 juni

Vad har hänt sedan sist här hos oss?

Jo vår leverantör har hämtat en leverans som skulle till Zetas och som bör vara på plats nu. Det kommer att bli någon mer leverans dit senare, men annars tycker vår grossist att vi är för små för honom. Nu kan vi hinna ta hand om kunder som kommer hit eller vill ha plantor skickat till sig. Tidigare har det varit en omöjlighet, eftersom det tar en hel del tid att göra i ordning och skicka med posten. Det känns spännande att se hur det här blir. Vi önskar att folk kunde smaka på Allgold Risarp, men de är ju inte mogna än i allafall, de ska vara guldgula när de är mogna annars kommer de inte till sin fulla rätt. Här dignar våra buskar av bär som kommer att mogna, så jag är glad för att i år kommer jag att hinna plocka bär på dagtid och inte behöva jagas av mygg och knott på kvällarna eller tidig morgon. Skönt med pensionärslivet!

Vi har i allafall en hel del plantor kvar som vi gärna säljer till er som vill komma hit eller vill ha per post. Så hör av er med ett telefonsamtal!

Ha en trevlig sommar, vår webbmater behöver semester och det unnar vi honom gärna, så nu får dagboken vila till eftersommaren.

Till dess,
hälsningar Ingeborg och Herbert (som sitter bredvid för en gångs skull)

1 september

Sensommardag i Skogsbrynet

Hur blev sommaren i vårt lilla hörn av världen, jo annorlunda mot vad vi är vana vid från tidigare år. Sommaren brukar gå åt till att sköta om alla tusentals hallonplantor som behövde skötas för att vi skulle ha fina plantor att leverera. Efter Herberts höftledsoperation förra året hade vi bara ett åtskilligt mindre antal att ta hand om. Kanske gjorde vi ett misstag när vi släppte iväg Mormorshallon till Holland för förökning där, vår grossist kunde då få 11 000 ex av Mormorshallon och det hade han tidigare velat ha från oss men vi pekade på vår begränsning att vi är bara två i företaget. Ändå är vi nöjda med att han har hämtat våra plantor till Zetas, så att vi kunnat hålla den kontakten fortfarande. Jag hade nöjet att göra en snabbvisit där förra veckan, såg att allt såg bra ut med plantorna på plats. Lättast var att känna igen de plantor som fortfarande hade våra färgetiketter kvar. Har du en chans så ta vägarna förbi Zetas, det är en skön oas där man kan njuta av en vacker omgivning ochvälskött sortiment.

Vad har vi sysslat med under sommaren som gått? Jo med den värmen som varit har det gått åt mycket tid för att vattna moderplantorna i spannar och alla krukor för att inget skulle förstöras. Något som måste göras på morgon innan solen värmer, så vi har varit morgonpigga. Hallonplockning här vid huset har också tagit sin tid och förvandlats till en hel del som hamnat i frys, saft och syltburkar. Vi ska vara med på en SAFT OCH SYLT dag i Lund den 17/9. Tro inte att jag kommer att sälja saft och sylt, det blir bara att titta på, jag är en stor egoist när det gäller den delen. Andra säljer sina produkter så det blir nog bra ändå. Vi kommer att ta med en del plantor att sälja, annars blir det väl goda råd till höger och vänster om hur man sköter sina hallon.

Än är det inte slut med hallonplockning här, det blir en säsong med våra hösthallon som snart är i full gång, vi har provsmakat Zefa Herbsternte och Allgold Risarp och det är ett nöje att se hur bra skörd det blir av stora fina goda bär.

Ja vi har ju en dag inbokad på Plantagen här i Flygstaden, i Halmstad, den 10/9 och då kommer vi att informera om hallon. Få se hur vi klarar upp det, om vi upptäcker att något inte stämmer med etiketterna på plantorna. Eftersom Herberts Hallon Harplinge inte är så stora längre vill inte vår grossist ha våra plantor utöver vad han säkert också får billigare från Holland eller andra sällsynta svenskodlare. Vad det sen blir av kvalitet och sortäkthet får tiden utvisa, vi vet i alla fall vad vi säljer och det tänker vi fortsätta med. Vi blir aldrig så stora som förut, men vi har nog lyckats med att återföra hallon som något alla upptäckt har ett stort värde. Titta bara på alla recept där hallon förekommer i nästan varenda matspalt och tidning.

Många besökare har hittat hit i sommar för att kunna köpa våra plantor, och det är väldigt roligt för oss med alla direktkontakter. En del har vi också sänt per post till dem som varit angelägna om att det säkert få våra plantor. Nu har vi ju haft tid att sända enstaka plantor, men posten tjänar mer än vad plantorna kostar om det bara är någon enda planta.

Via ODLA.NU:s hemsida har jag också ritat in litet kommentarer om hallon på FORUM - Köksträdgården, och sen har tittarsiffrorna på vår hemsida stadigt ökat.

Det skulle var jättekul för oss att få höra av hur våra plantor mår ute i städer och landsbygd, om du är nöjd eller har stött på problem. Är det något som saknas i vår information som vi borde ha med? Hör av dig helst på telefon, det är mycket bättre än via mail. Gästboken hoppas vi också ska bidra till hjälp och vägledning för andra.

Vi har några ha skogsmark och Herbert är ute och gallrar i skogen skönt för honom att känna att han kan vara i full gång igen, och kunna jobba som han vill. En smålänning ger sig inte i förtid.

Nu har nog alla tröttnat på att läsa det här, så jag slutar med en varm hälsning från oss här!

Ingeborg och Herbert

18 oktober

Ännu en sommar har gått till ända och vi upplever en varm och skön höst som kanske så småningom visar sin rätta sida.

Här går det fortfarande att äta färska hallon! Låter inte sant, eller hur, men jag plockade 2 liter hösthallon igår. Våra Zefa Herbsternte har massor med kart som vi hoppas kommer att mogna. De är så goda och smakar som skogshallon, helt fantastiska, växer på friland. Om inte kyla och snö kommer blir det en hel del bär att skörda, så vi hoppas på en mild höst. Allgold Risarp bär också, men de har vi ju plockat på länge och det börjar minska på moderplantorna som nu står i växthuset.

Vi ser varje dag hur fågelstrecken passerar över oss, och det är som alltid en fantastisk syn att uppleva. Vad är det som gör att de vet när det är dags att dra söderut till varmare länder?

Inga fritidsproblem drabbar oss fast plantornas antal har minskat mot föregående år, det blir i alla fall en hel del som ska in i växthuset för övervintring. Zetas trädgård får de plantor som ska levereras till våren, och till sommaren hoppas vi att vi har en hel del plantor igen. Så det blir ingen rast och ro. Herbert har tillbringat en hel del tid med röjning i skogen och hämtat hem ved att elda med i vinter. Han tycker det är skönt att kunna vara ute och jobba med sin egen skogsmark. Och så hoppas vi snart att vår byggmästare kommer för att sätta in en kamin så vi kan elda i den och ha det skönt. Med de höga elpriserna hoppas vi spara in en hel del på elräkningen då vi har egen ved att ta av, så kan det ju var skönt om det skulle bli fler Gudrunstormar. Vi tycker det är bättre att anlita Södra skogsägarna, som tar hand om alla stora träd, de har lovat komma nu i höst.

Hälsningar Ingeborg

10 december

En liten hälsning till alla våra besökare på hemsidan så här före jul och nyår.

Att det är julafton om två veckor är inte lätt att förstå. Mörker och regninga dagar har det varit gott om, och det är mycket vatten i bäckar och strömmar från Nyårsåsen. Mildväder och blåst somliga dagar som har gjort åverkan på växthustaket.

Herbert har jobbat med gallring i skogen och lagrar ved i långa banor. Vi väntar sotaren i morgon för provtryckning av kamin som vi fått installerad. Herbert bara längtar efter att få börja elda i den. Sedan kanske elräkningen blir billigare.

Vi ser fram emot en lugn och fridfull jul, med levande ljus och alla handmålade tomtar och änglar över hela huset. Läste om någon som samlade på tomtar, 2.300 stycken, så många har inte vi, men mina räcker nog för att täcka husets alla vrår. Tur att en del hamnat hos barn och barnbarn, samt hos goda vänner.

För oss betyder julen inte att julklapparna är viktigast, det ska vara att hinna njuta av helgen utan stress. Kalle Anka naturligtvis på julafton, men också julotta på juldagsmorgon. Skön julmusik på, och gemenskap. Vi tror att det blir en bra jul för oss, och det önskar vi alla som tittar in på hemsidan.

God Jul och Gott Nytt År!
önskar Ingeborg och Herbert
© Ingeborg Arvidsson
Copyright © 2003-2024 Crucial Point AB